LV | EN
Nosaukums (latviešu):
Zariņu ģimene ceļā uz ASV
Oriģināla radīšanas datums:
1951-06-01
Resursa virstips:
Attēls
Resursa tips:
Fotogrāfija


Metadati

Nosaukums (latviešu):
Zariņu ģimene ceļā uz ASV
Oriģināla radīšanas datums:
1951-06-01
Fiziskais raksturojums (latviešu):
1 fotogrāfija
Temats:
Fotogrāfijas
Temats:
Latviešu diaspora
Temats:
Latvieši -- Vācija
Temats:
Bēgļu nometnes -- Vācija
Temats:
Ģimenes
Temats:
Emigrācija un imigrācija
Ģeogrāfiskais nosaukums:
Vācija
Anotācija (latviešu):
Zariņu ģimene pie vilciena Bergedorfas stacijā, pēc izbraukšanas no Ventorfas nometnes (angļu zonā). Priekšā, no kreisās: Alīde Zariņa un Juris Zariņš. Aizmugurē, no kreisās: Edgars jun. Zariņš un Edgars Zariņš. Vilciena logā redzams Silvestris Zariņš. Foto autors: Edgars Zariņš jun. Par šo gadījumu Edgars Zariņš jun. atceras: "Zariņu dzimta ar piespraustām braukšanas zīmēm pie vilciena Bergedorfas stacijā, ceļā uz Brēmerhāfeni un kuģi "SS Gen. Sturgis". Sešpadsmit dienas vēlāk redzējām savu jauno mītnes zemi."
Anotācija (latviešu):
Vecāki un divi dēli stāv pie vilciena vagona, trešais dēls skatās pa vilciena logu, mātei cepure galvā un puķu pušķis rokā
Vispārīgās piezīmes (latviešu):
Fotogrāfijas dāvinātāja rakstītais atmiņu stāsts par bēgļu gaitām un bēgļu nometnēm: “Edgars Zariņš jun. savas bēgļu un dīpīšu gaitas sāka 1944. gada 15. septembrī. Padomju Savienības armijai tuvojoties, mamma Alīde Zariņa (43) ar visiem trim dēliem Edgaru jun. (11), Silvestri (9) un Juri (7), atstāj vectēva saimniecību Limbažu pagastā un zirgu ratos devās uz Vāciju. Tēvs, Edgars sen. bija iesaukts latviešu leģionā. Pa to laiku Padomju Savienības armija iebruka Lietuvā līdz Baltijas jūrai un ar zirgiem varēja tikt tikai līdz Liepājai. No Latvijas izbrauca ar kuģi "Lapland”, atstājot Liepāju 1944. gada 15. oktobrī. Kaŗa laikā, kā bēgļi lēnām virzoties uz rietumiem tālāk prom no draudošās Padomju Savienības armijas tuvošanās, dzīvoja Stargrades (tagad Polijā), Frankfurtes (pie Oderas) bēgļu nometnes. Tiekot ārā no briesmīgās bēgļu nometnes, uz trim mēnešiem nonāca Neibrandenburgā. 1945. gada februārī, sekojot austrumu frontes sabrukšanai, devās tālāk uz rietumiem, nonākot Treias ciemā pie Šlezvigas (netālu no Dānijas). Kaŗa beigās šeit ģimenei pievienojās tēvs Edgars sen. Edgars Zariņš jun. dzīvoja DP nometnes: Vēdelē 1946/47 kur pabeidz pamatskolu un latviešu ģimnāzijā Pinebergā 1947-1949, vēlāk latviešu techniskā ģimnāzijā Ferdenē (pie Aller upes) 1949/50. Par to laiku vecāki un brāļi no Vēdeles nometnes tika pārcelti uz Emdenes un Zenkvardenes DP nometnēm un beidzot nonāca Ventorfas DP nometnē, kur 1950. gada jūnijā viņiem piebiedrojās Edgars jun. Visa ģimene iebrauca ASV 1951. gada 16. jūnijā, kad Amerikā sāka ielaist latviešu leģionārus.”
Oriģināla turētājs:
Latvieši pasaulē - muzejs un pētniecības centrs
Oriģināla novietojuma kods:
LPplgD2022.600
Pieder kolekcijai:
Latvieši pasaulē - muzeja un pētniecības centra krājums (Kolekcija)
Izcelsme:
Edgars Zariņš jun.
Izveidošanas datums:
15.11.2021
APLIS autortiesību statuss:
Nav definēts APLIS autortiesību statuss
APLIS piekļuves tiesības:
Nav definētas APLIS piekļuves tiesības
APLIS tiesību paziņojums:
Nav definēts APLIS autortiesību paziņojums
APLIS piekļuves paziņojums:
Nav definēts APLIS piekļuves paziņojums
Resursa virstips:
Attēls
Resursa tips:
Fotogrāfija
URI:
https://dom.lndb.lv/data/obj/959176
RDF dati | XML dati

Pieejamās datnes

Nosaukums Apraksts Izmērs Hash Piekļuves statuss
1. LPplgD2022.600.jpg 160.19 KB 28ae9093782e03d959fc652981eaf646 Lejupielādēt Atvērt

Lūdzu uzgaidiet